Vragen? Bel ons 088 765 1300 | info@vdstad.nl
Laden
Product(en) toevoegen...

Vernieuwbouw gemeentehuis Zeist

dinsdag 17 mei 2016

In het vernieuwde gemeentehuis van Zeist komen vier generaties gemeentehuizen samen in één ensemble. Atelier PRO heeft voor de vier generaties gebouwen één homogeen interieur ontworpen en volgens de principes van Het Nieuwe Werken ingericht. Duurzaamheid en aandacht voor de historische omgeving waren een vanzelfsprekend uitgangspunt.

Vernieuwbouw volgens het principe 'het nieuwe werken'

De kracht van het nieuwe gedeelte ligt in zijn terughoudendheid. Het ontwerp respecteert het karakter en de schaal van de bestaande historische structuren en vormt een subtiel decor. De kerk en het monumentale raadhuis van 1908 worden als ijkpunten van het kwartier bevestigd.balie gemeentehuis Zeist

In het nieuwe volume bevinden zich de nieuwe raadszaal en het restaurant. Tussen de nieuwbouw en de bestaande gebouwen is een glazen publiekshal ontstaan, met daarin een deel van de werkomgeving. Deze hal functioneert als spil in het samenvoegen van de vier generaties. Door de transparantie van gevel en dak blijft de daglichttoetreding voor de bestaande panden optimaal en blijven de eerdere generaties hun eigen karakter houden. De openheid en laagdrempeligheid werkt uitnodigend en geeft uitdrukking aan de publieke functie van het gemeentehuis.

Duurzaamheid

Het bestaande gemeentehuis had voor aanvang van de werkzaamheden een energielabel G. Het nieuwe gemeentehuis is opnieuw gelabeld en wordt door de duurzame aanpassingen nu beoordeeld met energielabel A.
Gemeentehuis Zeist

Laden
Laden